'Met één koffer geëmigreerd naar Curaçao' (Internationaal Ambitieus)


Tekst: Silvino Seymor / Internationaal Ambitieus

Foto: Gladys van Schaijk


Almere - Janneke Ananias sprak op zaterdag 8 juni In Almere over haar ondernemerservaringen op Curaçao. Tijdens dit interview leest u eerst meer over Janneke haar ervaringen op Curaçao.


''Ik ben Janneke Ananias, geboren en getogen in het kleine dorpje Zeijen (Drenthe, Nederland). Mijn achternaam is Grieks maar helaas heb ik er geen roots. Als plattelandsmeisje ben ik op mijn 17e in de stad Groningen Commerciële Economie gaan studeren, waar ik mijn passie voor marketing en klantbeleving heb ontdekt.''


Na haar studie is zij gaan werken bij de Rabobank. Eerst als adviseur, daarna teamleider en vervolgens als marketing- en communicatieadviseur. In haar laatste functie was zij verantwoordelijk voor de onlinemarketingkanalen. Voor haar gevoel had ze de perfecte baan en een eigen huis, maar toch knaagde er iets. Ze wilde meer van de wereld zien en een droom was om ondernemer te worden. Maar hoe?


Verliefd op Curaçao

Tijdens een vakantie op Curaçao werd Janneke verliefd. Niet alleen op het eiland. Ook op Gijs die daar al woonde. Hij had een droom. Een zeilboot kopen in Nederland en de oceaan oversteken. Om vervolgens op Curaçao zeiltrips aan toeristen aan te bieden.

Toen zij eenmaal van die droom had gehoord wilde ze geen dag meer op kantoor zitten bij de Rabobank. Na een aantal maanden overwegen besloot zij tijdens een vakantie op Bonaire om te emigreren. Dat moment staat nog in haar geheugen gegrift. Het was namelijk tijdens mijn favoriete moment van de dag: de zonsondergang, met blote voeten in het witte zand. De tranen stonden haar in de ogen, omdat ze dacht: ''ik wil hier helemaal niet meer weg!'' 

Met één koffer naar Curaçao

Ruim acht maanden later vertrok ze naar Curaçao. Haar huis in Nederland was al een half jaar verhuurd. Gijs is in die tijd de oceaan overgestoken. Op 1 april 2017 is Janneke met slechts één koffer in het vliegtuig gestapt. Meer kon ook niet want het plan was om op de zeilboot te wonen. De ‘Aluma’ lag voor anker midden in het Spaanse Water. 

De eerste maanden hielp Janneke haar vriend Gijs met de start van Aluma Sailing. Op haar beurt leerde ze zeilen, hoe je over zeeziekte heen komt, maar ook hoe je met vallen en opstaan een bedrijf start in een land waar je nog maar net woont.

Zoals alles op Curaçao gaan dingen soms niet volgens jouw planning. Het duurde langer dan verwacht tot het startsein kwam om boottrips te organiseren. Ondertussen kon zij niet stilzitten en werd vaker gevraagd door bedrijven om wat meer over social media te vertellen. Ze had dat immers al gedaan bij de Rabobank. Toen de eerste klant vroeg om een factuur te sturen, dacht zij plotseling: ‘Oeps, ik moet naar de Kamer van Koophandel’. 

Gelukkig is een eenmanszaak zo opgericht en een week later was De Nieuwe Marketeer geboren.

''Inmiddels zijn Gijs en ik niet meer bij elkaar en is hij verder gegaan met Aluma Sailing. We hebben beiden ons eigen pad gekozen. Ik ben er trots op dat ik een belangrijke bijdrage heb kunnen leveren aan de start van Aluma Sailing, maar nu is het tijd om mijn eigen ondernemersdroom verder vorm te geven.''


Klanten op Curaçao en Nederland


''Ik ben social media trainer voor ondernemers die net als ik vanuit passie hun bedrijf zijn gestart. Deze ondernemers inspireren mij en ik hen. Mijn klanten zijn gevestigd op Curaçao en in Nederland.'' 

Bedrijven kunnen bij De Nieuwe Marketeer een groepstraining volgen over Instagram, Facebook of LinkedIn marketing. Deze trainingen zijn praktisch en speciaal ontwikkelt om ondernemers te helpen bij de groei van hun bedrijf, zonder mee te hoeven gaan in de ‘social media hype’. Je kunt een social media training volgen op Curaçao of in Nederland. Alle groepstrainingen zijn ook privé (incompany) te boeken. 


Naast de trainingen, bied Janneke één-op-één coaching sessies aan. ''Mijn coaching kanten willen graag voor een bepaalde periode iemand inschakelen die met ze meedenkt en brainstormt. Eens in de maand of elk kwartaal gaan we tijdens een één-op-één sessie aan de slag met bijvoorbeeld het opzetten en optimaliseren van social media campagnes; het maken van een content kalender; brainstormen over marketingacties, you name it and we create it!'' 


Alles met als doel om potentiële klanten te bereiken, bestaande klanten te binden, naamsbekendheid te vergroten of bijvoorbeeld nieuw personeel te werven.


Vaak heen en weer vliegen

Het moeilijkste vindt Janneke de ‘grens’ tussen Curaçao en Nederland. Haar bedrijf is gevestigd op Curaçao, maar ze heeft ook klanten in Nederland. Daardoor vliegt ze vaak tussen beide landen. Gelukkig zijn het directe vluchten maar het kost geld en tijd. Hoe ze dat oplost? Minimaal één maand in Nederland verblijven. Deze zomer verblijft ze zelfs drie maanden om naast haar werk ook een NLP training te volgen. 


Het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao vergt ook enige flexibiliteit in je agenda planning. Maar al met al zijn dit kleine praktische dingen die je goed kunt oplossen zolang je flexibel bent en soms je plannen kunt bijstellen. ''Zo heb ik bijvoorbeeld een flexplek op Curaçao maar ook in Nederland.'' 


''Wat ik in de afgelopen twee jaar ondernemerschap heb geleerd, is dat ik veel voldoening krijg van klanten die vanuit een bepaalde passie hun bedrijf zijn gestart. Voordat een coaching traject start, hebben we daarom eerst een kennismaking gesprek. Ik wil het voelen. Zodat ik de ander beter kan inspireren. Aan het begin vond ik het eng om dit hardop uit te spreken. Als startende ondernemer wil je het liefst met iedereen samenwerken die jou benaderd. Maar ik merk dat je als ondernemer ook een keuze hebt in welke klanten je aan je wil binden.'' Janneke geeft aan dat ze nu werkt met een duidelijke regel: ''ik werk met ondernemers die vanuit hun passie een bedrijf zijn gestart!''


Als klein meisje had ik al een droom. Een eigen bedrijf. Mijn eigen keuzes maken. En dat ik nu mijn leven leid zoals ik dat wil, dat is mijn grootste succes.''


Wat zijn de grootste successen van het bedrijf tot nu toe?

Persoonlijke groei. Dit staat echt met stipt op nummer 1! 


"Drie jaar geleden had ik nooit durven dromen dat ik nu hier zou staan. En dat heb ik te danken aan de sprong in het diepe door te emigreren naar Curaçao. Voor het geld heb ik het nooit gedaan, dan had ik ook bij de Rabobank kunnen blijven. Maar de vrijheid die je ervoor terug krijgt, is zoveel meer waard dan een hoog salaris. Ik ben ook ontzettend trots op de mooie bedrijven die ik in de afgelopen jaren heb getraind en gecoacht.''


Tijdens het gesprek geeft ze aan dat het er inmiddels meer dan 100 zijn! Van freelancers, mooie restaurants, autoverhuurders, vakantie accommodaties, boottrip aanbieders, tot een van de bekendste televisieaanbiedrers van Curaçao.


''Ik heb altijd al een sterke wil gehad en geloof erin dat als je iets wilt bereiken, het ook lukt! Niet alles hoor, maar dan weet ik dat ik het niet écht écht wilde (zoals afvallen bijvoorbeeld 😉). Als klein meisje had ik al een droom. Een eigen bedrijf. Mijn eigen keuzes maken. En dat ik nu mijn leven leid zoals ik dat wil, dat is mijn grootste succes.''

Wat zou u graag met de internationale lezers van Internationaal Ambitieus willen delen?


''Ik weet als geen ander hoe het is om vanuit Nederland een grote stap te zetten naar het onbekende.'' Het is leuk, spannend maar ook ontzettend eng, geeft Janneke duidelijk aan.


''Wil jij een eerste stap zetten naar online zichtbaarheid op social media of jouw social media skills verbeteren? Dan kijk ik ernaar uit om met jou samen te werken. Alles vanuit passie, want dan kun je meer bereiken dan je ooit hebt durven dromen.''


Neem een kijkje op mijn website voor meer informatie over wat ik concreet voor ondernemers kan betekenen. Wil je eens sparren over welke social media kanalen jij zou moeten inzetten voor jouw bedrijf? Laat dan een bericht achter op mijn website zodat ik je kan bellen voor een vrijblijvend advies#denieuwemarketeerVolg Janneke's ondernemersreis op LinkedIn, Instagram, of Facebook.


Ja, stuur mij nieuwe tips in de mailbox

Trainingslocaties

Curaçao

Chuchubiweg 17, Willemstad

Bonaire

Kaya L.D. Gerharts  15, Kralendijk

Nederland
Singel 351, Amsterdam

Beilerstraat 24, Assen